Tweede 'kerk' voor Jumbo Monique
- Bron: Distrifood. tekst: Tijs Hallema foto's:
- 13 dec 2018
- 2 minuten om te lezen
HEERHUGOWAARD – Jumbo-ondernemer Monique Ravenstijn heeft haar tweede winkel geopend. In Heerhugowaard ligt de focus op duurzaamheid en verbinding. Dat laatste komt onder meer tot uiting in haar kantoor, waar iedereen binnen kan kijken. In een zeer competitief marktgebied gaat ze als enige ondernemer de strijd aan met filialen van Noord-Hollandse spelers Deen, Dekamarkt en Vomar, en met Albert Heijn. Bekijk de fotoreportage van Distrifood.
Handen schuddend, zoenend en cadeautjes in ontvangst nemend probeert Monique Ravenstijn een rondleiding te geven door haar nieuwe winkel. Het is haast ondoenlijk, want het lijkt wel of heel Heerhugowaard is uitgelopen om de eerste Jumbo van de plaats te bewonderen.

Geen een-tweetje
Als de drukte op de openingsdag een voorbode is voor de toekomst, hoor je Ravenstijn niet klagen. ‘Ik geloof heel erg in deze winkel, maar het is geen een-tweetje, hoor’, tempert ze de verwachtingen. Want ook de ondernemer weet dat groeikern Heerhugowaard veel supermarkten herbergt. Ravenstijn is echter wel de enige ondernemer. Daar probeert ze haar voordeel mee te doen. Een persoonlijke benadering maakt daar deel van uit. ‘Ik reageer op Facebook bijvoorbeeld altijd uit eigen naam op vragen en opmerkingen van klanten. Daarmee stel ik me kwetsbaar op, maar zo zoek je wel verbinding.’
Kantoor is vissenkom
Die verbinding komt overal in de winkel tot uiting, mede met behulp van Ravenstijns eigen duurzaamheids- en verbindingsconcept Jeelink. De duurzaamheid is bijvoorbeeld terug te vinden in de recyclingstraat, de verbinding in de foodcorner. ‘Eigenlijk past een foodcorner niet in een winkel van deze omvang en omzet, maar ik wilde het per se’, zegt Ravenstijn. ‘Ik heb er expres geen schermen opgehangen, zodat mensen hopelijk met elkaar gaan praten.’ Haar eigen kantoor noemt ze een ‘vissenkom’, waar iedereen binnenkijkt en die rechtstreeks uitkomt op het voorplein van de winkel. Die ruimte zal in de toekomst ook gebruikt worden voor workshops en presentaties van regionale leveranciers.
Bossche bollen
Naast het foodcafé en de ‘vissenkom’ bevinden zich ook de slijterij en de bloemenafdeling, waar dagelijks ter plekke bloemen worden gebonden. ‘Met al die dingen op een rij lijkt het een beetje op een winkelcentrum’, zegt Ravenstijn. Op de winkelvloer valt bij de broodafdeling de Bosschebollenmodule op, die pas in enkele Jumbo’s in het land te vinden is. De Brabantse lekkernij wordt er ter plekke bereid. Ravenstijn heeft 2 meter vegan in het kw-schap, ook daarmee zit ze binnen Jumbo vooraan in de ontwikkeling.
Geen stenen, wel winkels
De ondernemer heeft hard moeten knokken voor de locatie in Heerhugowaard. Jumbo twijfelde aanvankelijk flink over de plek, maar dankzij de standvastigheid van Ravenstijn ging de directie toch nog eens kijken en stapten beide partijen er samen in. Jumbo als hoofdhuurder, Ravenstijn als onderhuurder. ‘Sommige ondernemers zijn geïnteresseerd in stenen, ik alleen in winkels’, zegt ze. Des te meer ruimte is er om haar boodschap te verkondigen. Ravenstijn noemt haar twee winkels haar kerken. ‘We willen consumenten tips geven hoe ze duurzamer kunnen leven, een ander geluid laten horen. Ik ben er van overtuigd dat het niet alleen anders kan, maar ook anders móet.’
Bron: Distrifood. Tekst: Tys Hallema. Foto's: Wick Natzijl
Comments